Select Page

Flyg till Barcelona

Barcelona är ett av Europas hetaste städer, på grund av många anledningar men inte minst på grund av klimatet. I denna katalanska stad blir tusenårig historia och modern nutid ett. Arkitektur, mode och design är tre anledningar till varför många väljer denna stad som sitt resmål.

Närheten till stranden gör Barcelona till den speciella storstaden den är. Under siestan så är det många som passar på att nyttja det faktum att stranden är så tillgänglig.

Barcelona är en mångfacetterad stad och varje område är det andra olikt. Området Barceloneta t.ex. är ett område där man kan hitta rester av gamla fiskarbostäder och förnimmas om svunna simplare tider och bilda sig en uppfattning om hur man levde tidigare. För den som älskar historia är Barcelona en perfekt stad då staden dateras enda bak till år 230 f. Kr och är bland de äldsta i sitt slag.

Billiga flyg till Barcelona

Från Stockholm – Arlanda (ARN) och Göteborg – Landvetter (GOT) går många direktflyg till Barcelona (BCN).

Flygplatsen man flyger till heter El Prat och ligger strax söder om staden. Från flygplatsen kan man åka tåg, buss och taxi in till de centrala delarna. Taxi brukar kosta mellan €20 – 25 beroende på vilken tid på dygnet det är och var man ska. Ett lite billigare alternativ är att ta flygbussen, Arobus, som avgår var femte eller tionde minut och kostar €5 per person. Väljer man att ta tåget, så avgår det två gånger per timme, men man måste byta till tunnelbana för att komma in till centrum. Köper man dessutom en biljett vid namn Sistema Tarifario Integrado åker man med alla kommunala fordon på samma biljett. Dessa biljetter finns att köpa på flygplatsen, stationer, busshållplatser och tobaksbutiker lite här och var i Barcelona.

Lufthansa, Turkish Airlines, Norwegian Air Shuttle, Iberia, KLM och Air France, är flygbolag som flyger till Barcelona.

Väl inne i centrum så är det lättast att ta sig runt via tunnelbana – enkelt och snabbt. Bussnätet i Barcelona är väl utbyggt också så föredrar man buss så är det minst lika effektivt som tunnelbanan. Köp ett tredagarskort för cirka 10 Euro och du är berättigad att åka runt så mycket som du bara vill och behöver.

Bra att ha i åtanke när du ska boka biljetter till Barcelona

När du reser till Barcelona så är det ett nationellt ID-kort eller giltigt pass som gäller, Spanien är med i EU så inga andra dokument eller visum behövs. Det är även klokt att ansöka om ett Europeiskt sjukvårdskort från Försäkringskassan om du redan inte har ett sådant. Kortet, vilket du lätt kan ansöka om på nätet, visar att du har rätt till akut sjukvård inom EU om olyckan skulle vara framme. Inga speciella vaccinationer krävs för att resa till Barcelona. Tyvärr är stölder och ficktjuvar något som förekommer i Barcelona så håll alltid koll på dina värdesaker, speciellt i stora folksamlingar. La Rambla och turistkvarteren är speciellt utsatta områden så var extra uppmärksam här. På söndagar är det mesta stängt i Barcelona.

Upplevelser i Barcelona

Barcelonas mest kända gata är den alltid så hektiska La Rambla. Men kolla också in paradgatan Passeig de Gracia. På den paradgatan finns många vackra modernistiska byggnader. För den som vill vila från storstadspulsen så finns sandstranden Costa Dorada strax söder om Barcelona.

Museu Nacional d’art de Catalunya och MACBA. Barcelonas moderna museum som rymmer väldigt många konstverk.

Museu Picasso. Ett av de mest besökta museerna i Barcelona med en stor samling av Picassos verk.

Det är inträde för samtliga muséer och det brukar ligga runt 100 kronor .

Fotbollslaget FC Barcelona. Gå på en hemmamatch på Camp Nou, som dessutom är Europas största stadion, och det blir garanterat en upplevelse att minnas för livet. Trycket inför matcherna är oftast högt så var ute i god tid med att köpa biljett.

Carpe Diem Lounge Club. En av Barcelonas hetaste och bästa nattklubbar. Ibland är det svårt att komma in så var ute i god tid om du vill säkra en plats. Dansa bort natten på något av de två dansgolven och skulle en paus behövas så ligger stranden precis utanför.

Barri Gòtic. Barcelonas gamla stadskärna. Här kan du gå vilse på hundratals slingrande gränder på en yta som vanligtvis borde ta fem minuter att korsa. Det är omöjligt att inte gå vilse så njut av det faktum att du inte har en aning om var du är för en stund. Husen står tätt inpå varandra och på torget Placa Reial finns det gott om gatumusiker. Här finns det också gott om affärer, från de mest världskända märkena till lite mindre kända. Passa på att svänga inom godisbutiken Papa Bubble där konfekten görs framför ögonen på dig och smakar utsökt.

Parc Güell. En park som är som gjord för söndagspromenaden när det mesta är stängt i Barcelona. Vandra terrass för terrass och njut av det gröna, utsikten och atmosfären. Denna oas ligger cirka 1,5 km från närmsta tunnelbanestation, Lesseps, men det är noga skyltat så du kan inte gå vilse.

La Boqueria. Marknaden som erbjuder allt – frukt, choklad, juicer, skaldjur och inte minst tapas. Om du lyckas hålla dig från att handla något så är marknaden värd ett besök enbart på grund av syn- och doftintrycket.

Montjuïc. Vill du uppleva en extravagant vy så är Montjuïc perfekt för det. Högt beläget ger den dig en oförglömlig vy över Barcelonas takåsar. Om inte vyn är tillräcklig så kan du alltid spana in gamla fort, palats och historiska gravplatser men också luta dig tillbaka och njuta av grönskan som de botaniska trädgårdarna bidrar med.

Tapas. Tapas är en stor anledning till varför så många väljer att åka till den katalanska huvudstaden. Många ställen erbjuder att tillaga tapas framför ögonen på gästerna och det mest hajpade stället för det är ett ställe vid namn Cal Pep. Atmosfären är hetsig och kampen om att få en sittplats utövas dagligen. Kom tidigt för att säkra din plats, att rekommendera är innan kvällsruschen klockan tio, då de flesta spanjorer avnjuter sin middag vid det klockslaget.