Select Page

Flyg till Gran Canaria

Gran Canaria är som en hel kontinent paketerat i miniatyr. Grönskande lagerskogar, vulkanlandskap, bergstoppar som sträcker sig 2000 meter över havet och så klart, icke att glömma, de gyllengula sandstränderna.

Klimatet är varmt året runt vilket är den bidragande faktorn till varför Gran Canaria är en ständigt återkommande favorit för sol- och baddyrkare.

På södra delen av ön, den mest turisttätaste, råder nordafrikanskt ökenklimat. På norra delen av ön, där huvudstaden Las Palmas ligger, är det regnigt med ett subtropiskt klimat. I bergen är det medelhavsklimat i dalarna och uppe på bergsryggarna så är det inlandsklimat med kalla vinternätter och heta sommardagar.

Billiga flyg till Gran Canaria

Från Stockholm – Arlanda (ARN) och Göteborg – Landvetter (GOT) går många direktflyg till Gran Canaria. När turistsäsongen drar igång så kan man dessutom flyga via charter till Las Palmas från väldigt många svenska flygplatser. Man landar på LPA, den flygplatsen på Gran Canaria som de flesta resenärer landar på, och har man köpt en flygstol så att man reser på charter så kommer arrangören att ordna med transport. Flygplatsen ligger cirka två mil söder om Las Palmas och regelbundna bussar går till huvudstaden och turistställena i södra Gran Canaria. Från 5:30 till 23:20 trafikeras ruten av buss 5, som går var 20:e minut och en gång per timme nattetid.

SAS, Norwegian Air Shuttle och Novair är några flygbolag som flyger till Gran Canaria och Las Palmas.

Bra att ha i åtanke när du ska boka biljetter till Gran Canaria

När du reser till Gran Canaria så är det ett nationellt ID-kort eller giltigt pass som gäller, landet är med i EU så inga andra dokument är nödvändiga. Det är även klokt att ansöka om ett Europeiskt sjukvårdskort från Försäkringskassan om du redan inte har ett sådant. Kortet, vilket du lätt kan ansöka om på nätet, visar att du har rätt till akut sjukvård inom EU om olyckan skulle vara framme. Inga speciella vaccinationer krävs för att resa till Gran Canaria.

Upplevelser på Gran Canaria och Las Palmas

Vattenaktiviteterna är många och det är också varför så många väljer Gran Canaria. För nybörjare finns det surfing på den södra sidan av ön och för de lite mer erfarna så är det norra sidan av ön som gäller då den är lite tuffare att hantera.

Missa inte:

Skeppsvrak. För de som vill bege sig under vatten så finns det flera vrak att utforska utanför kusten. Turer finns att boka dagligen och allt utförs av certifierade personer.

Det marina livet. Utanför stranden Las Canteras kan man genom snorkling uppleva både clownfiskar, papegojfiskar och bläckfiskar. Och väl ombord på båten som ska ta en ut så kan man få se delfiner hoppa i vattnet strax utanför kusten.

Bodegón Vandama. I bergen ovanför Las Palmas gömmer sig denna vingård. Den egenproducerade fårosten är lika smulig som pikant och god. Tapastallrikarna är lika vackra som goda och har blivit lite av restaurangens signum.

Las Palmas. Storstaden på Gran Canaria och den mest kosmopolitiska dessutom. Arkitekturen härstammar från kolonialtiden, utbudet på shoppingen är bra, vardagskänslan är skön och avslappnad och torgen är fyllda med härliga uteserveringar.