Select Page

Flyg till Kroatien

EU:s senaste medlemsstat Kroatien är ett fantastiskt resmål med mycket att se och uppleva. Med kuststräcka längs med Adriatiska havet och vackra öar lockar landet med många stränder och kristallklart vatten. Flera städer i Kroatien har gamla stadsdelar med mysiga torg och vackra byggnader. Kroatien är det perfekta semesterlandet som kombinerar stad och strand. Dessutom är prisläget bra för svenskar och maten består ofta av läckerheter från havet och serveras med lokalt producerat vin och hemgjord glass till dessert.

Klimatet i Kroatien är typiskt medelhavsklimat, varmt sommartid och behagligt under höst och vår. På vintern kan det bli ganska svalt även om temperaturen är högre än i Sverige. Längs med kusterna fläktar havsvindarna behagligt och uppe i bergen kan det snöa vintertid. Augusti är den sommarmånad som Kroatien tar emot flest semesterfirare.

Billiga flyg till Kroatien

Från Stockholm – Arlanda (ARN) och Göteborg – Landvetter (GOT) går det många direktflyg till Kroatien. De största flygplatserna i Kroatien är till huvudstaden Zagreb (ZAG), Pula (PUY), Zadar (ZAD), Split (SPU) och Dubrovnik (DBV).

Inom landet finns det inrikesflyg som trafikerar de mest populära platserna men det går även bra att åka buss, tåg eller båt. Det går också att hyra bil eller åka taxi mellan olika ställen. Många resenärer väljer att flyga till en kuststad för att antingen spendera tid där eller som utgångspunkt för att resa vidare ut till landets vackra övärld.

Att tänka på när du ska resa till Kroatien

För att kunna resa till Kroatien måste resenärerna uppvisa giltig ID-handling i form av pass eller nationellt ID-kort. Även om landet är med i EU sedan 2013 så är det inte med i Schengenavtalet. Svenska medborgare får stanna i Kroatien upp till 90 dagar utan att behöva ansöka om visum.

Hos Försäkringskassan kan man få ett Europeiskt sjukvårdskort som ger rätt till akutvård i andra EU-länder. Via hemförsäkringen brukar en reseförsäkring ingå och det är bra att packa ner kopior på dessa handlingar om olyckan skulle vara framme.

I Kroatien är wifi utbrett och finns tillgängligt på de flesta barer, hotell och restauranger. Det går oftast att betala med betalkort men det kan vara bra att ha kontanter med sig vid mindre inköp. Valutan i Kroatien heter kuna och cirka 130 svenska kronor är 100 kuna (2017).

Upplevelser i Kroatien

En resa till Kroatien kan innehålla allt som önskas på en semester; bra väder, svalkande bad, spännande kultur och god mat och dryck. Landet som tidigare ingick i Jugoslavien har sedan sin självständighet i början av 1990-talet frodats mycket tack vare resenärerna som återvänt till sina favoritresmål efter att oroligheterna på Balkan slutade. Oavsett om man gillar storslagen natur, historiska plaster eller bara vill ha roligt så har Kroatien något för alla.

Missa inte:

Plitvice Nationalpark. Mitt i landet, nära gränsen till Bosnien & Hercegovina, har floden Korana format flera sjöar i det kalkrika området. Mellan sjöarna finns flera vattenfall och vattnet är rent och kristallklart. Det mineralrika vattnet karvar sig igenom bergen och lämnar vackra formationer efter sig. Genom hela nationalparken finns flera kilometrar av träbroar som besökarna kan ta sig runt på. Det finns även båtar som går runt i nationalparken från april till oktober.

Hvar Town. Den legendariska partyön Hvar är väl värt ett besök oavsett om nattlivet lockar eller inte. Den gamla stadsdelen erbjuder många goda restaurangalternativ och det är inbjudande att strosa omkring i hamnen och titta på båtarna som ligger förtöjda där. Utelivet är bland det bästa i hela Kroatien och ön attraherar ”de unga och vackra”. Runt omkring på ön finns flera fina badplatser och trevliga ställen att äta på.

Amfiteatern i Pula. Belägen på halvön Istrien finns en stor amfiteater (som påminner om Colosseum i Rom, Italien) den byggdes under första århundradet e.Kr. och är den bäst bevarade amfiteatern från antiken. Arenan används än i dag för konserter och såväl Pavarotti som Elton John har uppträtt där.