Select Page

Flyg till Rom

Italiens härliga huvudstad Rom har med sina cirka tre miljoner invånare länge varit en av svenskarnas favoritresmål när det gäller städer och weekendbesök. Rom har ända sedan antiken kallats för ”Den eviga staden” och där finns något för alla. Kultur, sevärdheter mitt inne i centrum, shopping, god mat och dryck. En resa till Rom kommer både att dig mersmak och göra dig mätt och belåten!

Billiga flyg till Rom

Det är enkelt, smidigt och billigt att flyga till Rom. Från Stockholm – Arlanda (ARN) och Göteborg – Landvetter (GOT) kan du flyga direkt till Roms största flygplats Fiumicino (FCO), även kallad Leonardo da Vinci-flygplatsen. Det finns direktflyg som går flera gånger i veckan från såväl Stockholm som Göteborg till Rom. Använd sökfunktionen ovan för att hitta de billigaste och bästa flygbiljetterna.

Det finns flera sätt att ta sig till och från flygplatsen. Det billigaste sättet är flygbussen Terravision bus som måste bokas online. En biljett ger dig inte garanterad plats och det kan förekomma långa väntetider. Det dyraste sättet är taxi och medelvägen är tåget. Ett populärt sätt att resa från flygplatsen är ett av de två tågalternativen, Leonardo Express. Turen tar 35 minuter och kostar runt 15 euro.

Förutom Fiumicino finns även Ciampino (CIA) som trafikeras av lågprisbolag som exempelvis Wizzair och Ryanair.

Att tänka på när du ska resa till Rom

Även om Italien är med i EU:s Schengenområde som avskaffat sina gränskontroller så behövs en ID-handling i form av pass eller ett nationellt ID-kort (vanligt körkort gäller inte som giltig ID-handling). Det gäller även inför hemresa till Sverige med tanke på de utökade gränskontrollerna. Vid sjukdom och för eventuell akut behandling i Italien behövs ett Europiskt sjukvårdskort från Försäkringskassan (beställs på forsakringskassan.se) och en kopia på reseförsäkring som brukar ingå i hemförsäkringar.

Det tar drygt tre timmar att flyga till Rom från Sverige och det är ingen tidsskillnad mellan länderna. Prisläget är ungefär detsamma, vissa saker kan vara billigare som exempelvis vissa enklare restauranger och viss shopping. På turistställen är prisläget detsamma som hemma. Italien använder euro som valuta och det går ofta bra att betala med betalkort även om lite kontanter kan vara bra att ha.

Sevärdheter och saker att göra i Rom

Staden erbjuder allt från historiska platser, bra shopping till underbar mat och kulturella evenemang. Det finns ett besökskort som kallas Roma Pass vilket inkluderar inträde till flera sevärdheter, resor med kollektivtrafik och mängder med rabatter. Kortet ger företräde till vissa besöksmål men kom ihåg att det kan vara långa köer även till företrädes-köerna. Roma Pass gäller inte i Vatikanstaten.

Missa inte:

Colosseum och Forum Romanum. Två historiska platser som ligger i hjärtat av gamla Rom. Dess historia går flera hundra år tillbaka i tiden och i dess närområde finns flera historiska platser värda att besöka.

Vatikanstaten. Den självständiga mikrostaten där Påven bor. Den imponerande Peterskyrkan invigdes 1626 och är delvis öppen för besökare.

Trastevere. Stadsdelen som ligger på andra sidan om floden Tibern är ett utmärkt ställe att besöka kvällstid. I områdets medeltida gränder finns flera mysiga restauranger, pubar och barer. På små torg uppträder musiker kvällstid och glassbarerna i området sägs ha stadens bästa glass.