Select Page

Flyg till Sicilien

Gudfaderns ö – Sicilien – är ett av Italiens charmigaste resmål. Ön välkomnar besökare året runt och erbjuder vacker natur, fantastisk mat och mysiga städer. Ett besök på Sicilien gör det lätt att kombinera vandring med strandbesök, stadsliv och god mat.

Sicilien är Medelhavets största ö och berget Etna (3330 m.ö.h.) är Europas högsta aktiva vulkan. Invånarantalet är drygt fem miljoner och under sommarmånaderna är antalet på Sicilien mycket högre tack vare alla resenärer. Från juli till augusti (höjdpunkten är den årliga italienska högtiden Ferragosto den 15 augusti) är det varmt på Sicilien och de flesta som besöker ön besöker stränderna för svalkande dopp i det kristallklara vattnet. Under våren och hösten visar Sicilien upp sina bästa sidor för resenärer som vill uppleva landets kultur och natur. Under påsken kommer många till ön för att fira den färggranna högtiden.

Billiga flyg till Sicilien

Från Stockholm – Arlanda (ARN) och Göteborg – Landvetter (GOT) går det direktflyg till Sicilien. Det går att flyga både till den regionala huvudstaden Palermo (PMO) som till staden Catania (CTA). Det går även att flyga från Stockholm – Skavsta till Catania. För att hitta billiga flygbiljetter till Sicilien är det bara att skriva in och söka på exempelvis olika datum i sökfältet.

Att tänka på när du ska resa till Sicilien

Vid resa till Sicilien är det viktigt att ta med sig pass eller giltig ID-handling. Även om Italien är med i Schengen så måste resenärer kunna identifiera sig. Vanligt körkort är inte giltigt som ID-handling. På grund av Sveriges utökande gränskontroller är det också viktigt att kunna identifiera sig vid hemresa. Vid eventuell sjukdom utomlands rekommenderas att ta med sig ett Europeiskt sjukvårdskort som kan beställas från Försäkringskassan. Det är också bra att ha med sig en kopia av reseförsäkringen som ingår i de flesta hemförsäkringar.

Öppettider är ungefär desamma som i Sverige. Middagar äts dock oftast senare än hemma. Utbudet av wifi är utbrett och valutan i Italien är Euro. På de flesta ställen går det att betala med betalkort men vid mindre ställen och på marknader är det bra att ha kontanter.

Sevärdheter och saker att göra på Sicilien

Ett besök på Sicilien tar dig till historiska platser, charmiga gamla stadsdelar, myllrande marknader, vackra vandringsleder, god mat och fina stränder. Ön är fylld av spännande utflyktsmål för alla och det dramatiska landskapet varvas med lokala specialiteter som du bara kan uppleva där.

Missa inte

Att vandra. Njut av utsikten på Sicilien. Den vackra naturen visar ståtligt upp sig för de besökare som ger sig av på vandring. Går även att besöka vulkanen Etna och vandra omkring i området. I närheten av Etna finns även linbana som tar besökare högre upp på berget.

Agrigentum (Valle dei Templi). Antik grekisk stad som byggdes på södra Sicilien. Tempelområdet är klassat som ett världsarv av UNESCO och är ett utsökt utflyktsmål för de historieintresserade. Det finns lämningar kvar från flera tempel som visar på öns viktiga geografiska läge genom åren.

Corleone. Besök inspelningsplatserna där Gudfadern spelades in. Byn som heter Corleone var inte med i filmen. Istället fick byarna Savoca och Forza d’Ágró agera inspelningsplatser. I närheten ligger även charmiga Taormina som är väl värt ett besök.