Select Page

Flyg till Split

Världens vackraste stad – det kallar lokalborna Split. Staden som ligger vid kusten i centrala Dalmatien har en otroligt fin gammal stadsdel som leder ner till dess hamn. Split är en stad att förälska sig i, att återvända till år efter år och att utgå ifrån för att ta en båt ut till någon av de fina öarna som ligger i närheten.

Förutom gamla stadsdelen, som de flesta resenärer besöker, är Split Kroatiens näst största stad. Där finns ett modernt centrum med alla slags tänkbara faciliteter. Den lokala fotbollsklubben Hajduk är omåttligt populär och dess klubbmärke syns överallt.

Billiga flyg till Split

Från Stockholm – Arlanda (ARN) och Göteborg – Landvetter (GOT) går det många direktflyg till Split (SPU). Flygplatsen ligger cirka 25 kilometer från Split centrum och flygbussar trafikerar vägen fram och tillbaka. En enkel biljett kostar cirka 50 svenska kronor (2017). Utanför flygplatsområdet går det lokala bussar som kostar ungefär hälften av vad flygbussarna kostar. Buss 37 går förbi flygplatsen men går inte ända fram till Splits gamla stad. För att åka lokal buss ända fram till Gamla stan/hamnen behöver man byta från buss 37 till buss 9 eller 10. Pleso Transport Company har anslutningsbussar från Splits centrum till flygplatsen och det finns även möjlighet att ta taxi. Se till att vara överens om taxipriset innan resan påbörjas.

Den internationella flygplatsen i Split är omodern och det kan bli långa köer sommartid både när det gäller incheckning och säkerhetskontroll. Se till att vara på flygplatsen minst tre timmar innan avresa vid turer som går sommartid.

Använd sökfunktionen för att hitta de billigaste biljetterna och bästa tiderna att resa till Split.

Att tänka på när du ska resa till Split

Kroatien är med i EU men inte i Schengen. Alla resenärer måste ha med sig pass för att kunna resa till Split, Kroatien. Svenska medborgare får stanna upp till 90 dagar utan visum.

Split är inte bara en trevlig stad att besöka i sig, det är också en knutpunkt för olika slags sjöfart. Många mindre fartyg som erbjuder veckolånga kryssningar bland öarna utgår från Split. Allt från färjor till närbelägna öar, till kryssningsfartyg av olika storlekar lägger till i hamnen. Inte långt därifrån ligger busstationen för långfärdsbussar såväl norr- som söderut.

Upplevelser i Split och närområdet

Det är snudd på omöjligt att inte trivas i Split, där finns något för alla. Stadens gamla stadsdel är fylld av smala gränder, små butiker och mysiga restauranger. Adriatiska havet lockar med sitt klara vatten och ljuvliga kvällar passar utmärkt för ett barbesök eller en glass längs Riva.

Missa inte:

Riva. Omöjligt att missa Splits moderna promenadstråk. Vackert och trevligt. Utmärkt för att slå sig ner och titta på andra besökare, äta en glass eller dricka något svalkande. Riva är som ett vardagsrum utomhus, som delas av alla.

Diocletianus palats. Splits största sevärdhet är palatset som uppfördes av Diocletianus i slutet av 200-talet e.Kr. Det imponerande palatset är en av de mest bevarade romerska byggnaderna i sitt slag. Flera scener i TV-serien Game of Thrones är inspelade i palatset.

Vis. Från Split går det att åka båt till ön Vis. Det är en liten ö som inte har så många turister som dess grannar. Färjan stannar till i byn som har samma namn som ön. Därifrån går det lokalbuss till öns andra samhälle, Komiža. Känn lavendeldoften, ät nygrillad fisk, drick ett glas lokalvin och njut av det bästa som landet har att erbjuda.